Te downloaden gidsen

 

Kaarten

Algemene gidsen

Stadsgids Anderlecht (betalend 3€)

Anderlecht heeft het geluk met één been in de stad en met het andere in het platteland te liggen. De nieuwe toeristische gids “Op wandel door de wijken” speelt de veelzijdigheid van Anderlecht dan ook uit als troef. Van het indrukwekkende gemeentehuis in hartje Kuregem, over de traditionele boerderijen in het landelijke Neerpede tot de tuinwijken en het Erasmushuis, de gemeente trekt alle registers open.
Het rijkelijk geïllustreerd boekje, plaatst het materiële en immateriële erfgoed van onze gemeente in de kijker.
 

balade-nl

Engelse versie

Anderlecht à la carte

Aan de hand van een 20 km lange fietstocht door Anderlecht ontdek je de vele gezichten van onze gemeente en de verscheidenheid van haar erfgoed. Een reis door de gemeente, van het gemeentehuis, naar het kanaal en de Zenne in open lucht, de tuinwijk Het Rad, de site van COOVI en vervolgens naar Volgelenzang (geklasseerd natuurgebied) en het Pedebekken. Je komt terug via de vijverwijk, de Meirwijk en via de slachthuizen eindig je aan de Luchtvaartsquare. Je onderneemt een reis terug in de tijd, want deze route belicht een erfgoed daterend van het midden van de 19e eeuw tot de jaren 1960.

(fietstocht gerealiseerd in samenwerking met het Ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Directie Monumenten en Landschappen)

AND_ACARTE_FR

 

Wandel door de wijken

Anderlecht heeft het geluk met één been in de stad en met het andere in het platteland te liggen. De nieuwe toeristische gids “Op wandel door de wijken” speelt de veelzijdigheid van Anderlecht dan ook uit als troef. Van het indrukwekkende gemeentehuis in hartje Kuregem, over de traditionele boerderijen in het landelijke Neerpede tot de tuinwijken en het Erasmushuis, de gemeente trekt alle registers open.
Het rijkelijk geïllustreerd boekje, plaatst het materiële en immateriële erfgoed van onze gemeente in de kijker. De lezer ontdekt zo de karakteristieken van elke wijk maar ook de parken en natuurgebieden, de kunstgalerijen, de overnachtingsmogelijkheden en de restaurants. Ook de belangrijkste festiviteiten, folkloristische evenementen en markten zijn er in opgenomen, net zoals de geleide wandelingen die het hele jaar door worden georganiseerd.

takeawalk

Take a walk on the Anderlecht side

Over here, ladies and gentlemen! The guided tour is about to commence! Welcome in Anderlecht, a commune about to reveal its often unknown and sometimes surprising treasures. Discover the traces of Brussel's history, sometimes evidence of austerity and sometimes bearing witness to the charity of our inhabitants past and present. 
No less than ten museums will transport you through time and space!
Depending on your taste, you can stroll to your heart's content through Anderlecht's quarters in search of styles that represent the history of our architecture. From neo-Gothic to Romanesque, with a passing reference to Art Nouveau and Art Deco, you will be charmed by the design of our garden cities.

Have fun exploring our great commune !

takeawalk

Volg de gids in Anderlecht!

Deze brochure geeft u een overzicht van de populairste geleide bezoeken in Anderlecht! Heel wat toeristische, water- of natuurgidsen staan klaar om u dit typische en pittoreske stukje Brussel te tonen.
Of u nu van interessante architectuur, eeuwenoud erfgoed of ongerepte natuur houdt, als een van de grootste Brusselse gemeenten heeft Anderlecht heel wat in petto.
Naast de bezoeken die deze gids vermeldt, zijn ook minder bekende en meer intimistische bezoeken op aanvraag beschikbaar. Stel hierover vragen aan u gids en vertel hem of haar wat u interesseert!

*door Nederlandstalige of meertalige toeristische operatoren

Guide_NL

Discover Anderlecht with a tourist guide!

The aim of this brochure is to present you the most popular guided tours of Anderlecht! Many professional tourist, nautical and nature guides suggest you to discover this authentic and colorful borough of Brussels. Anderlecht, as a major district of Brussels, hides numerous sights, either for lovers of architecture and millenial heritage or for nature lovers. 
Besides the circuits mentioned in this tour guide, visits of more intimate and lesser known venues can be organised upon request. Do certainly not hesitate to consult our tourist guides and inform them about your interests!

*by English-speaking or multilingual tourist operators

Guide_UK

Thematische gidsen:

Erfgoed - architectuur:

Het historisch centrum van Anderlecht

Korte wandeling doorheen de geschiedenis van Anderlecht. Laat u verrassen door eeuwenoude stenen, de rijke geschiedenis, beroemde personages en eigenzinnige kunstenaars.

 

historiqueN

De collegiale kerk van Sint-Pieter-en-Sint-Guido, Stap voor stap

Stap met deze brochure de collegiale kerk binnen en ontdek haar boeiende geschiedenis.

 

pasapasnl

 

Het Gemeentehuis van Anderlecht Stap voor stap (betalend 1€)

MaisCommNL

De begraafplaats van Anderlecht Stap voor stap

MaisCommNL

Het Jules Vandenpeereboomhuis (betalend 1€)

VandenNL

Jean-Baptiste Dewin, 10 jaar architectuur

DewinNL

Art deco & modernisme (betalend 3€)

GuideArtdecoNL

Het Park System in Anderlecht  (betalend 3€)

vertbleufr

Museum:

Het museum van de geneeskunde Stap voor stad (betalend 1€)

MuseeMedNL

Erfgoed - kunst:

De muurschilderingen van de collegiale kerk van Sint-Pieter-en-Sint-Guido in Anderlecht

Deze muurschilderingen uit de tweede helft van de 14de eeuw verwijzen naar het verhaal van Sint-Guido en moesten de parochianen helpen bij hun gebeden en sommige donateurs een makkelijkere toegang tot het paradijs verlenen. Afhankelijk van de periode of het gewenst effect werden verschillende technieken gebruikt. De muurschilderingen, die in de jaren 1890 herontdekt werden, illustreren de personages, hun attributen, symbolen en boodschappen.

De gids is gratis verkrijgbaar op papier, schrijf naar toerisme@anderlecht.brusselse of bel 02 526 83 65 (maan tot vrij van 9 tot 12u)

 

PeinturesMaqN

Sgraffitokunst in Anderlecht
Wandelgids

Sgraffiti zijn muurdecoraties die men op heel wat gevels terugvindt. Ze getuigen van de art-nouveauperiode in Brussel. Anderlecht telt ongeveer 170 met deze decoratietechniek verfraaide huisgevels, in totaal om en bij de 450 sgraffiti.

De gids is gratis verkrijgbaar op papier, schrijf naar toerisme@anderlecht.brusselse of bel 02 526 83 65 (maan tot vrij van 9 tot 12u)

 

ScraffitesMaqN

Geef ons muren! Dubrunfaut en Collier in Anderlecht
Gids

In 1970, brengt de vermaarde kunstenaar Edmond Dubrunfaut muurschilderingen aan in het jeugdhuis in Scheut. In 1977 decoreert hij de drie gangen van de gebouwen van de Anderlechtse Haard in de Kurengemse Grondelsstraat met het fresco “De poorten van onze wereld”.
Tussen 2001 en 2004, verwezenlijkt muurschilder Jean-Marc Collier het “Anderlechts Concerto” in de Van Lindstraat op de zijgevel van het gemeentehuis. Hij zet sijn werk in Anderlecht voort tussen 2006 en 2008 met “Anderlesia”, een fresco in het historische centrum.

De gids is gratis verkrijgbaar op papier, schrijf naar toerisme@anderlecht.brussels of bel 02 526 83 65 (maan tot vrij van 9 tot 12u)

 

DubrunfautNL

Graffiti in Anderlecht
en de Hall of Fame

"Graffiti": een woord dat ons angst inboezemt, maar ook een woord dat steeds meer liefhebbers van muur- en stadkunsten aantrekt. Sinds de zomer van 1991 ontstaat de beweging in Anderlecht onder de brug over de ring. Deze ruimte wordt naar het voorbeeld van heel wat andere sites in de wereld de "Hall of Fame" gedoopt. We onderscheiden twee tendenzen: kalligrafieën en fresco's. Deze gids geeft uitleg bij deze mondiale kunstbeweging, haar evolutie bij ons, de gebruikte technieken, de voetafdruk in ons collectief bewustzijn, het verschil tussen vandalisme en kunst, enz.

De gids is gratis verkrijgbaar op papier, schrijf naar toerisme@anderlecht.brussels of bel 02 526 83 65 (maan tot vrij van 9 tot 12u)

 

GraffitiMaqN

youtube.png

 

Kunst in de metro van Anderlecht

Het eerste metroproject van Brussel dateert van 1892. De metro bestaat dus al 120 jaar! !

In Anderlecht zijn er 11 metrostations en een van de twee grote depots van Brussel. De kunst en de stijl van de metrostations van Brussel zijn erg verschillend. Enerzijds omdat er zo lang aan gebouwd werd, anderzijds door de keuze van de verantwoordelijke architecten. Het zijn deze verschillende uitdrukkingsvormen van hedendaagse kunstenaars die in de spotlights worden geplaatst tijdens deze ondergrondse wandeling. Kom de geschiedenis van deze verborgen, geleende en weinig bewonderde plekken ontdekken.

 

metro-nl

Uitzonderlijke beeldhouwkunst Anderlecht

 

Sculpt_NL

 

Thematische gidsen: Erfgoed - in de voetsporen van illustere personen:

De reuzen van Anderlecht 

geantsnl

youtube.png

In de voetsporen van Jacques Brel in Anderlecht

Jacques Brel leefde van 1942 tot 1951 in Anderlecht. Het waren 9 beslissende jaren tijdens dewelke hij voor het eerst optrad voor publiek en besloot om zijn leven te wijden aan muziek. .

Het familiehuis, de frituur Eugène en de terminus van tram 33: allemaal plekken die Jacques Brel geïnspireerd hebben bij het schrijven van 'Madeleine'.

Het Henri Reysquare is een bijzonder eerbetoon omdat langs de lange muren, soms in de schaduw van enkel bladeren, de woorden van 'Madeleine' in de blauwe steen gebeeldhouwd staan.

 

Promenade J. Brel (NL)

In de voetsporen van Maurice Carême in Anderlecht

Maurice Carême, de prins van de poëzie, heeft van 1918 tot zijn dood in 1978 in Anderlecht gewoond. 60 jaar waarin hij schreef en zijn stempel drukte op het literaire leven.

EIn samenwerking met de vereniging Maurice Carême toont deze wandeling de belangrijkste plaatsen die het leven van de dichter beïnvloed hebben. De wandeling vertelt de geschiedenis van de jonge onderwijzer die zich in 1918 in Anderlecht vestigde, toont de villa Brabançonne waar vandaag het museum dat zijn naam draagt gehuisvest is, en verschillende plaatsen en wijken die zijn werken geïnspireerd hebben. In de loop van de wandeling stapt u in zijn voetsporen en hoort u enkele van zijn verzen.

caremenl

In de voetsporen van Lismonde

Jules Lismonde (die zijn werk met Lismonde ondertekende) werd op 14 mei 1908 in Anderlecht geboren en woont er tot 1946. Hij is Belgisch schilder en tekenaar en verkent de plastische kunsten vanuit verschillende perspectieven.
Tijdens zijn figuratieve periode speelt Anderlecht een prominente rol in zijn werk: Moortebeek, het kanaal, Kuregem, het Astridpark: zowel de stedelijke als landelijke aspecten van Anderlecht inspireren hem. .

 

 

 

LISMONDENL

 

Natuur:

Anderlecht, de blauwgroene edelsteen

Doorblader dit werkje, maak kennis met de 18 parken en openbare tuinen, ontdek welke voorzieningen hier aanwezig zijn en hoe u deze kunt gebruiken. Anderlecht heeft een blauw kantje met zijn vijvers, fonteinen, halfnatuurlijke landschappen met poelen en moerassen. Verder denken we aan het kanaal van Charleroi dat naar Brussel loopt en drie stromen, namelijk de Broekbeek, de Neerpedebeek en de Vogelzangbeek.

Deze brochure moet u vast en zeker gebruiken om de 3 halfnatuurlijke geklasseerde sites in Anderlecht te ontdekken, namelijk het rietveld van Neerpede, het drassige gebied van Koevijver en het halfnatuurlijk gebied van de Vogelzangbeek. In deze groene gebieden vinden we een ongelooflijk aantal dieren- en plantensoorten terug, die de mooiste getuigen vormen van het landelijke Anderlecht. Dankzij onze musea in open lucht krijgt de wandeling ook een culturele toets. U kunt ook de tuin van het Erasmushuis, de Luizenmolen en de monumentale muurschilderingen in heel de gemeente bezoeken. Ontbreekt het u aan verbeelding? Achteraan in de brochure vindt u een lijst terug met een reeks bezoeken, geleide wandelingen en opmerkelijke plekken. Als u nieuwsgierig bent zal u vast en zeker ontdekken dat de gemeente Anderlecht over vele troeven beschikt.

vertbleunl

De Vallei van de Volgelzangbeek in Anderlecht

Tijdens deze wandeling ontdek je een vallei die nog voor een deel kon weerstaan aan de oprukkende verstedelijking. Het is een groen pareltje met landschappen die nog getuigen van het agrarische verleden van Anderlecht en waar een aantal dieren en planten hun laatste toevlucht vonden.

Downloaden

De Zenne en het kanaal in Anderlecht

Ooit was de Zenne een aantrekkelijke rivier vol vis met veel meanders en eilandjes, met op haar oevers een overvloed aan gele irissen, symbool van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Door de overwelving van de Zenne nam het kanaal haar rol over en is nu DE waterloop van Brussel. Deze folder nodigt u uit om via de laatste restanten van de open Zenne in Anderlecht het verhaal van de Zenne en het Kanaal naar Charleroi te ontdekken: de functies van deze waterlopen, hun potentieel en de toekomstperspectieven.

Downloaden

Zoektocht naar een rivier DE PEDE VALLEI in Anderlecht.

De wandeling is een ontdekkingstocht naar de Pedevallei tussen parken en plattenland aan de poorten van de stad. De landschappen behoren tot de meest opmerkelijke van het Brussels Gewest.

Downloaden