Als u slachtoffer of getuige bent van...
Seksueel geweld
Huiselijk geweld
Straatintimidatie…
BENT U EEN GETUIGE?
BENT U EEN SLACHTOFFER?
Wij moedigen u aan dergelijke incidenten te melden bij uw plaatselijke politie of online via Police-On-Web.
Politiezone du midi op 02 559 80 00 of 101
www.police-on-line.be
Op initiatief van Jérémie Drouart, schepen van Gelijke Kansen met de steun van Fabrice Cumps, burgemeester en het schepencollege.
Seksuele straatintimidatie: Uitgescholden worden voor hoer, nagesist, achtervolgd worden of herhaaldelijk en agressief gevraagd worden of je seks wil. Mensen worden regelmatig, soms dagelijks, geconfronteerd met straatintimidatie. Seksuele intimidatie lijkt voor sommigen misschien onschuldig, maar het kan zeer bedreigend aanvoelen, zeker als het herhaaldelijk gebeurt. Het maakt zelfs dat slachtoffers van seksuele straatintimidatie bepaalde buurten vermijden, zich anders gaan kleden of simpelweg niet meer ontspannen over straat kunnen lopen. Dit staat haaks op onze normen en waarden in deze samenleving en is strafbaar.
Voor meer info : www.seksueelgeweld.be
Waar vind je hulp ?
Als je erover wilt praten
106 (Tele-onthaal)
Het is logisch dat je deze ervaring zo snel mogelijk wilt vergeten. Toch is er niets beter dan erover te praten. Vertel het aan iemand die je vertrouwt: een vriend, je ouders, een collega, een arts, een leerkracht, een hulpverlener, een psycholoog… praat erover.
Naast familie, vrienden en andere vertrouwenspersonen bestaan er ook verschillende organisaties waar je al dan niet anoniem geholpen kan worden. Opgeleide medewerkers helpen je heel graag verder en ondersteunen je. Opdat jij je leven kunt hervatten.
Het nummer van Tele-Onthaal is dag en nacht bereikbaar. Een telefoontje is volledig anoniem en verschijnt niet op de telefoonrekening.
Tele-Onthaal biedt ook hulp via chat (www.tele-onthaal.be). Een onlinegesprek is ook volledig anoniem.
1712 (De hulplijn)
ANONIEM MET EEN DESKUNDIGE CHATTEN
Dit kan op 1712 is een professionele hulplijn voor burgers die een vraag hebben over geweld, misbruik en kindermishandeling. 1712 is er zowel voor minderjarigen als voor volwassenen. 1712 is er voor slachtoffers, plegers en omstaanders van geweld. De hulplijn is een samenwerking tussen de Centra voor Algemeen Welzijnswerk en de vertrouwenscentra kindermishandeling. 1712 is een professionele hulplijn, geen meldpunt en geen noodnummer voor geweld.
Bellen : Van maandag tot en met vrijdag van 9 uur tot 18 uur
Mail : 24 uur op 24 bereikbaar & 7 dagen op 7
Chat : Maandag tot en met donderdag van 13 uur tot 20 uur
De hulplijn is gratis en anoniem. Meer info vind je op www.1712.be
www.nupraatikerover.be
Als je aangifte wil doen
Als slachtoffer wil je vergeten. Toch komt het verwerkingsproces pas vaak op gang vanaf het moment dat je een aangifte doet. Weet dat iedere vorm van seksueel geweld ernstig is én strafbaar.
Je kan ook aangifte doen en deze verloopt als volgt :
Bij de politie meld je dat je een klacht wil neerleggen. Politiediensten beschikken over specifieke opvanglokalen met specifiek opgeleide medewerkers zodat je in alle sereniteit je verhaal kan doen.
De agent zal je vragen stellen die wat onaangenaam maar noodzakelijk zijn om bewijzen te verzamelen. Hij/zij zal je steeds uitleggen waarom een bepaalde vraag noodzakelijk is. Ook zal de politieambtenaar je informeren over wat er verder met het dossier zal gebeuren en je eventueel doorverwijzen naar gespecialiseerde hulpverlening.
Aangezien het niet zo evident is om alleen een politiebureau binnen te stappen, kun je ook een vertrouwenspersoon meenemen. Eventueel kun je daarvoor iemand van een hulpverleningsorganisatie inschakelen. Als je dat wenst, zal deze persoon ook bij verdere gesprekken aanwezig zijn.
Ga langs
Je kan elke dag terecht in de Zorgcentra van het UZA in Antwerpen, het UMC Sint-Pieter in Brussel, het UMC Marie Curie in Charleroi, het UZ Gent, het UZ Leuven en het UMC Luik en het AZ Delta in Roeselare, de klok rond.
Heb je vragen? Aarzel niet en contacteer ons:
Ik wil een afspraak maken met het zorgcentrum seksueel geweld
Een Zorgcentrum na Seksueel Geweld is een dienst in een ziekenhuis waar elk slachtoffer van seksueel geweld terecht kan, op gelijk welk uur, op gelijk welke dag.
Als slachtoffer en steunfiguur kan je anoniem met een medewerker van de Zorgcentra chatten, naar een Zorgcentrum bellen of mailen of (met een slachtoffer) naar een Zorgcentrum gaan:
- ZSG Antwerpen: 03/436 80 50, zsg@uza.be, Zorghotel Drie Eiken (+0), UZA-campus, Drie Eikenstraat 655, 2650 Edegem
- ZSG Leuven: 016 34 11 11, zsg@uzleuven.be, Herestraat 49, 3000 Leuven. www.uzleuven.be/zsg
- ZSG Oost-Vlaanderen (Gent): 09/332.80.80, zsg@uzgent.be, bereikbaar via Ingang 26 C op het UZ Gent, C. Heymanslaan 10, 9000 Gent, tram 4 (eindhalte UZ), bus 5 (halte UZ)
- ZSG West-Vlaanderen (Roeselare): 051/23 80 80, zsg@azdelta.be, AZ Delta, campus Rumbeke, Ingang Oost, Deltalaan 1, 8800 Roeselare
- ZSG Brussel/CPVS Bruxelles: 02/535.45.42, CPVS@stpierre-bru.be, bereikbaar via Rue Haute 320, 1000 Brussel, Métro 2 et 6: station Porte de Hal, Pré- métro: 3 - 4 - 51 arrêt Porte de Hal, Bus: 27,48 arrêt Saint-Pierre/Porte de Hal, Bus De Lijn et TEC: Saint-Gilles (Porte de Hal/Blaes)
- CPVS Charleroi: 071/92.41.00, CPVS@chu-charleroi.be, 100, Chaussée de Bruxelles, 6042 Lodelinsart; Metro : Marie Curie, Bus : 50 en 172
- CPVS Liège: 04/367.93.11, cpvs@chuliege.be, bereikbaar via de spoeddienst van CHU Liège, Urgences des Bruyères, Rue de Gaillarmont 600, à 4032 Chênée, 4000 Liège
Andere :
0800 13 500 (CAW)
0800 12 800 (Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen)