Nog meer

Markten en rommelmarkten

Regelmatig worden er in de gemeente rommelmarkten georganiseerd, waar particulieren voorwerpen kunnen verkopen. De handelaarsverenigingen vertellen u meer over de plaatsen en data van deze rommelmarkten. Tijdens braderijen kunt u genieten van een fanfare, vaandelzwaaien en een reuzenoptocht met reuzen.


Enkele Anderlechtse reuzen :

 

geant.jpg

  • Erasmus
  • De hertog van Aumale
  • Onulf en Berta, van de vzw Sint-Guido en Onze-Lieve-Vrouw-van-Genadee

Zonder Goedele, Poje, Rikske, Sint-Guido en de draak Dongui te vergeten

 

De Foodmet

Sinds mei 2015 heeft op de site van de Slachthuizen een nieuwe voedingshal de deuren geopend. Meer dan 50 kraampjes en een bistro verwelkomen je met vlees, vis, gevogelte, fruit, groenten, kazen, olijven, brood, kruiden,... in een volledig overdekte markt, zeer origineel en uniek in zijn soort.

Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 7u tot 14u.

Abattoir S.A.: Ropsy Chaudronstraat 24
www.boeremet.be - 02 521 54 19

Kunstgalerijen

Boutique culturelle

Tel: 02 522 62 35
contact@boutiqueculturelle.be
Yaël Wischnevsky / Christel Van Weyenbergh
www.boutiqueculturelle.be
Van Lintstraat 16

De Rinck (Gemeenschapscentrum)

Tel: 02 524 32 35
derinck@vgc.be
www.derinck.be
Dapperheidsplein 7

Espace Repères

Tel: 0485 830 002
espacereperes@hotmail.com
www.espacereperes.be
Sylvain Denayerstraat 53
op afspraak

Galerie Crelan

Tel: 02 558 73 81
m.ernotte@crelan.be
www.creditagricole.be

Galerie Vertige

Tel: 02 523 37 68
vertige.crit@equipe.be
www.galerievertige.be
Veeweydestraat 60

Uitzonderlijke ontspanning

De Boeremet

De Boeremet, een afterworkparty met dj en foodtrucks, vindt iedere donderdag van 15u tot 20u plaats onder de markthal, naast de slachthuizen van Anderlecht.

Cercle des régates de Bruxelles

Tel: 0475 348 375
info@aviron-crb.be
www.aviron-crb.be
Veeweidsekaai 65

Gemeentelijk minigolf

Tel: 02 800 07 03
sports@anderlecht.brussels
M. Renardlaan

Openingsdagen en -uren:
Van april tot september buiten de schoolvakanties:
Woensdag, zaterdag, zon- en feestdagen van 14u tot 20u (laatste toegang om 19u).

Tijdens schoolvakanties in de lente en de zomer:
Gesloten op maandag
Van dinsdag tot vrijdag van 13u tot 20u(laatste toegang om 19u).
Zaterdag en zondag van 14u tot 20u (laatste toegang om 19u).

Royal Amicale Anderlecht Golf Club

Tel: 02 521 16 87
info@golf-anderlecht.com
Marie-Laure Poot
www.golf-anderlecht.com
Schollestraat 1

Royal Sporting Club Anderlecht

Tel: 02 521 37 14
neerpede@rsca.be
www.rsca.be
Neerpedestraat 259

Yeti Ski

Tel: 02 520 77 57
yeti.ski@scarlet.be
www.yetiski.be
Olympische dreef 1

Folklore en plechtigheden

Jaarmarkt

Geschiedenis

De jaarmarkt van Anderlecht werd voor het eerst georganiseerd in 1825, toen de Zuidelijke Nederlanden (huidig België) verenigd werden met de Noordelijke Nederlanden (Nederland) onder het bewind van de toenmalige koning Willem van Oranje. Enkele inwoners vroegen aan de gemeenteraad de toestemming om jaarlijks een markt te organiseren waar vee en andere producten konden worden verkocht. Tot dan toe moesten zij zich steeds naar de Brusselse Grote Markt begeven om hun goederen te verkopen. Op 8 april 1825 kregen zij de toestemming van de gemeenteraadsleden en van Willem van Oranje, die een decreet ondertekende waardoor de eerste jaarmarkt het licht zag
De jaarmarkt heeft steeds plaats op de eerste dinsdag die volgt op de zondag na 12 september, de herdenkingsdag van de dood van Sint-Guido (12 september 1012). De jaarmarkt is sindsdien een groot feest voor het Anderlechtse publiek.

Feestelijkheden

De jaarmarkt start om 9u 's morgens en eindigt in de late uurtjes. Het volledige centrum van de gemeente wordt overspoeld door markthandelaars. Niet minder dan 600 marktkramers hebben over een afstand van vier en ½ kilometer een kraampje.
De prijskampen vormen één van de pijlers van dit jaarlijkse evenement en hebben steevast plaats in de straten vlakbij het Dapperheidsplein:

  • paarden en klein gevogelte in de d’Aumalestraat;
  • runderen in de Anderlechtse Weggevoerdenstraat;
  • honden op de binnenkoer van het Erasmushuis (open vanaf 10u30, inschrijvingen ter plaatse).

De sierteeltwedstrijd vindt plaats op het Verzetsplein. Deze wedstrijd start op maandag om 10u en eindigt dinsdagavond. Er zijn 25 deelnemers en er kunnen tevens planten en bloemen worden gekocht. De kermis vindt plaats op verschillende plaatsen in de gemeente: Wayezstraat, De Lindeplein, Dapperheidsplein. De Sint-Guidoprocessie vindt steeds plaats op de laatste zaterdag vóór de jaarmarkt.

Kerstmarkt

Een warme wijn, een echte kribbe, prachtig versierde kerstbomen en natuurlijk originele geschenken. Dit alles kunt u tijdens de traditionele kerstmarkt terugvinden op het Dapperheidsplein, aan de voet van de Sint-Pieter-en-Guidokerk.
De markt telt meer dan 100 deelnemers, die u hun beste artikelen voorschotelen voor de eindejaarsfeesten. Tijdens de kerstmarkt wordt het hart van de gemeente gedurende drie dagen omgetoverd met een lichtspel op de collegiale en een kribbe met levensechte personages en echte dieren.

Sint-Guidoprocessie

De Sint-Guidoprocessie, die de dood van Sint-Guido herdenkt, wandelt jaarlijks door de straten van Anderlecht. Zij heeft steeds plaats op de zaterdag die vooraf gaat aan de jaarmarkt en telt 350 deelnemers. Samen met de religieuze en gemeentelijke overheden, doen de gezellen van Sint-Guido er alles aan om deze processie te organiseren.
De stoet gaat door de Dorpsstraat, de Formanoirstraat, de d'Aumalestraat, de Auberlaan, de Raymond Vander Bruggenlaan en de Kanaalbrug. Daarna keert ze terug via de Wayezstraat, de Paul Jansonlaan tot aan de Processiestraat, om via de Dokter Jacobsstraat opnieuw aan de Sint-Guidostraat uit te komen.

Vaderlandslievende plechtigheden

De dienst Feesten en Plechtigheden organiseert, soms op verzoek van patriottische groeperingen, vaderlandslievende plechtigheden op het grondgebied van de gemeente.

Wijkwandelingen

Kuregem: Als je door de wijk wandelt, valt meteen op hoe multicultureel die is. Libanese restaurants en garages, Marokkaanse en Turkse theehuizen, Nigeriaanse of Kameroense fixers die maar al te graag jouw wagen willen kopen en exporteren naar West-Afrika, Poolse en Roemeense delicatessenzaken, Italiaanse pizzeria’s en Griekse kruidenierszaken...

Meer info

Anderlecht Centrum:

Les Mosaïques de Biestebroek (Alleen in het Frans)

Maar het lijkt alsof in Anderlecht alles eeuwenlang heeft gedraaid rond de figuur van Guido: een heilige die leefde rond het jaar 1000 en die de Anderlechtenaars met processies en kermissen vereerden als patroonheilige van kooplui, veehandelaars, boeren...

Meer info