IK SORTEER
OPGELET – de kalender voor het buitenzetten van de vuilniszakken is gewijzigd sinds 15 mei 2023
Raadpleeg hier de ophaalkalender voor uw adres
In Brussel is sorteren verplicht voor PMD en voor papier en karton. Binnenkort zullen ook voedselresten gesorteerd moeten worden.
Meer informatie: www.betersorteren.be
PMD
Sinds begin 2021 maakt de nieuwe blauwe zak het mogelijk om meer plastic te sorteren. Vanaf nu moeten er plasticverpakkingen (flessen, flacons, schaaltjes, vlootjes, dozen, potten, tubes, folie, zakken, zakjes) en metalen verpakkingen in (drankblikjes en conservenblikken, spuitbussen van voedingsmiddelen en cosmetica, schaaltjes en vlootjes, deksels, doppen, kroonkurken), alsook drankkartons.
We raden je aan om de voorwerpen goed te ledigen, plat te drukken en de folies van de potten en bakjes te scheiden (ook als alles in de blauwe zak moet).
Papier en karton
Papier en karton moet in de gele zak: kranten, tijdschriften (zonder plastic folie), reclamefolders, boeken, notitieboekjes, enveloppen, dozen en kartonnen verpakkingen, golfkarton, telefoongidsen... Ze moeten proper (dus geen vuile pizzadozen bijvoorbeeld) en droog zijn. De enveloppen mogen erin met hun plastic venstertje.
Organisch afval
Het Agentschap Net Brussel zamelt huishoudelijk voedingsafval in via de oranje zak. Dit selectief ingezameld organisch afval wordt gebruikt om een biogasinstallatie te voeden voor de productie van energie en compost. Hierin kun je het volgende deponeren:
- Maaltijdresten (inclusief overgebleven vlees en vis)
- Fruit- en groenteschillen
- Koffiedik
- Theezakjes
- Papieren keukenrol
- Papieren tissues en servetten
- Vervallen etenswaren (zonder hun verpakking)
Meer info hier : https://voedingsafval.brussels/
Je kunt een gratis oranje container komen halen aan Veeweidestraat, 100 tussen 8u30 - 12u00 en 13u00 - 15u00 van maandag tot vrijdag
Tuinafval
Haagsnoeisel, gemaaid gras, dode bladeren, verwelkte bloemen, takken in bundels gaan in de groene zak.
Ze worden op vrijdagmiddag opgehaald, dus deze zakken moeten donderdag na 18 uur worden buitengezet.
Als je een tuin hebt, bieden we hier een compostvat tegen een lage prijs.
IK RECYCLEER
Naast het verplicht sorteren, kun je verder sorteren en recycleren wat mogelijk is. Recycling bespaart grondstoffen en energie. Door goed te sorteren en te recycleren, draag je bij tot een betere toekomst.
www.res-sources.be
Weet tenslotte dat alles wat niet gerecycleerd wordt, in de witte zak moet worden gedeponeerd en uiteindelijk verbrand zal worden ... Dus het beste is om “zero waste” na te streven!
We willen de sorteerervaring verbeteren wanneer je naar glascontainers of andere vrijwillige inleverpunten gaat. We noemen deze verbeterde plaatsen "recyspots" en hopen er binnenkort een paar in gebruik te hebben.
Glas
Je hebt zeker glascontainers in je buurt, ondergronds of niet. Bezoek de website van Net Brussel om te zien waar de dichtstbijzijnde is. In Anderlecht zijn er meer dan 70 verspreid over de gemeente.
Glazen verpakkingen dienen in een glascontainer te worden gedeponeerd. Je kunt er flessen, potten en flacons, volledig leeg, zonder deksel of dop (die in de blauwe zak gaan) gooien.
Kleurloos glas gaat in witte glascontainers en gekleurd glas gaat in groene glascontainers.
Ramen, spiegels, neonbuizen en spaarlampen gaan niet in de glascontainers. Je moet ze afgeven bij de Recyparks.
Grof huisvuil deponeren naast de glascontainers is strikt verboden!
Textiel
Naast glascontainers biedt Anderlecht ook kledingcontainers aan. Je kleding en schoenen die je niet meer gebruikt, kun je daar deponeren. Let op, ze moeten schoon en droog zijn, in een gesloten zak. Ze zullen dan gevaloriseerd worden in een sector van de sociale economie, zoals Spullenhulp of Oxfam Solidariteit.
Als ze beschadigd of bevuild zijn, kun je ze naar de mini-recyclageparken brengen, of moet je ze in een witte zak steken maar dan worden ze niet gerecycleerd.
Oliën en frituurvet
Je oliën en frituurvetten kunnen niet in de gootsteen worden gegoten, en de witte zak lijkt niet de beste oplossing. Giet je frituurvetten en -oliën in een plastic fles en plaats deze in een Oliobox.
In Anderlecht zijn er 40 plaatsen waar je je oliën in Olioboxen kunt deponeren. Vind de kaart op https://www.oliobox.be/nl/inzamelpunten
Je kunt ze ook afgeven op de Recyparks.
Gebruikte batterijen
Gebruikte batterijen worden ingezameld bij BEBAT-inzamelpunten. Ze zijn overal in de gemeente te vinden, in supermarkten en winkels, in zelfbouwwinkels, in sommige scholen, apotheken en openbare gebouwen.
Ophaalpunt bij jou in de buurt op www.bebat.be
Je kunt ze brengen naar de mini-recyparks.
Elektrische apparaten
Mobiele telefoons, tablets en computers, in het bijzonder, bevatten zeldzame en kostbare materialen. Ga dus eerst na of je product niet herstelbaar of herbruikbaar is: ze kunnen misschien verenigingen of ondernemingen van de sociale economie blij maken. Aarzel niet om naar een Repair'Café te gaan, ofwel om je te laten helpen bij de herstelling van je apparaat, ofwel om zelf te leren herstellen.
Als je een toestel van hetzelfde type koopt, houd er dan rekening mee dat de verkoper verplicht is het oude terug te nemen, via Recupel. Door je oude elektrische toestellen, spaarlampen/led- en tl-buizen te recycleren, geeft Recupel ze een nieuw leven. Elk apparaat met een stekker of batterij wordt gerecycleerd: mobiele telefoons, koelkasten, tv's, zelfs rookmelders.
In Anderlecht kun je je oude IT-apparatuur en kleine huishoudelijke elektroapparaten afgeven op mini-recyclageparks, of rechtstreeks bij CF2D.
Bij de Recyparks kun je zowel je grote en kleine huishoudelijke elektroapparaten alsook je multimedia-apparaten inleveren.
Kurken
Meestal worden kurken in de prullenbak gegooid of achtergelaten in laden, maar er bestaat een specifieke recyclagesector hiervoor, beheerd door kurkprofessionelen. In plaats van dit niet-geherwaardeerde afval dat CO2 opslaat in de witte zak te gooien, is het beter om het droog te bewaren. Breng ze vervolgens naar één van de inzamelaars die voor dit doel zijn toegewezen, in jouw biologische winkel, supermarkt of Oxfam-winkel.
Je kunt ze naar de mini-recyparks brengen.
Chemisch afval
Huishoudelijk chemisch afval moet worden gedeponeerd in een Proxy Chimik: deze ophaalwagens voor huishoudelijk chemisch afval bieden je een lokale dienst aan in je buurt op regelmatige data en op een vast tijdstip.
Je vindt de adressen en de tijdstippen waarop de Proxy Chimik in je buurt langskomt op de website van Net Brussel
Je kunt ze ook deponeren in de Recyparks.
Ongebruikte of vervallen geneesmiddelen
Alleen apothekers zijn bevoegd om ongebruikte of vervallen geneesmiddelen in te zamelen, en ze zijn zelfs verplicht. Dus breng je oude geneesmiddelen met of zonder doos naar je dichtstbijzijnde apotheker.
Voor de rest...
Grof huisvuil kan naar de Recyparks of de mini-recyparks worden gebracht, of thuis worden opgehaald. Om een afspraak te maken, bel 0800 9 81 81.
Weet tenslotte dat alles wat niet gerecycleerd wordt, in de witte zak moet worden gedeponeerd en uiteindelijk verbrand zal worden ... Dus het beste is om “zero waste” na te streven!
Kun je niet naar het Recypark gaan?
De gemeente Anderlecht breidt haar aanbod aan de burgers dan ook uit met een dienst voor verschillende situaties. Deze is gratis, aan huis en op afspraak.
Wij nemen al het huishoudelijk afval gratis mee (met uitzondering van bouwafval) voor mensen met een beperkte mobiliteitskaart en inwoners van 65 jaar en ouder (senioren).
Bent u ouder dan 65 jaar of bent u een persoon met beperkte mobiliteit (PBM)?
De dienst Onderhoud van de gemeente Anderlecht organiseert een ophaling aan huis van grofvuil, naast de ophaling die verzorgd wordt door Net Brussel.
HET IS GRATIS, AAN HUIS en OP AFSPRAAK!
U kiest zelf het tijdstip van ophalen.
Wij nemen al het grof huisvuil (met uitzondering van bouwafval) gratis mee voor personen met een beperkte mobiliteitskaart (PBM) en inwoners van 65 jaar en ouder (senioren).
Opgelet: de aanvraag moet ten minste een week op voorhand gebeuren en we accepteren maximaal 3 m³ per huishouden.
Om een afspraak te maken, bel 0800 9 1070 of reserveer online via het formulier: Ophaling aan huis op afspraak
Eénmaal per jaar kan u ook gratis dienst doen op een ophaling van grof huisvuil via Net Brussel. Inlichtingen en afspraken zijn alleen mogelijk via telefoon op 0800/ 981.81 (geen afspraak via internet)
Inzameling kledij, schoenen en kledingaccessoires
Heb je kleren of schoenen die je niet meer draagt?
We komen ze ophalen en herverdelen ze onder de mensen die ze het meest nodig hebben. Kleding moet schoon, droog en volledig zijn (schoenen of handschoenen per paar), in goede staat en verpakt worden in een gesloten zak.
- Inzameling voorwerpen in goede staat
Wil je plaats maken of oude spullen vervangen die nog in goede staat zijn?
We komen ze ook gratis ophalen om ze aan mensen te geven die ze het meest nodig hebben.
Beoordeel eerst de staat van uw huisraad voordat u het weggooit! Zijn ze in goede staat, geef ze dan door aan vrienden en familie of aan verenigingen voor sociale economie.