BRANDPREVENTIE

ZORG VOOR EEN BRANDPREVENTIESET
1° Rookmelders: In Brussel is het plaatsen van rookmelders verplicht in huurwoningen. U vindt het besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke regering met betrekking tot huurwoningen HIER.

Voor uw eigen woning kiest u best een rookmelder met CE-certificering EN14604. Plaats voldoende rookmelders in uw woning en in ieder geval op uw evacuatietraject. Test elke maand de batterij van uw melder(s) en stof ze regelmatig af. Het is beter om een rookmelder in de hal of de ruimte naast de keuken te plaatsen. Dit geldt ook voor de badkamer of douche. Plaats een rookmelder op minimaal  20  30 cm van de rand van de muur van de kamer of in het midden van het plafond. Als uw woning meerdere verdiepingen telt, kiest u best voor koppelbare rookmelders. Een rookmelder die reeds gebruikt werd, moet vervangen worden. Meer tips en tricks vindt u op https://www.speelnietmetvuur.be/nl/rookmelders/

2° Een blusdeken en een brandblusser zijn een ideale aanvulling om uw veiligheid te garanderen.
Plaats het blusdeken niet in de buurt van uw fornuis of kookzone. Kies ook hier voor een model met CE-markering én dat geschikt is voor alle branden, dus ook olie- en vetbranden. Indien u niet zeker bent, dan kunt u bij een beginnende brand bovenop het blusdeken, een bakplaat, een grote deksel of stevig dienblad plaatsen vooraleer het gas of de elektriciteit af te sluiten en de dampkap uit te zeten. Bent u er niet gerust in, bel de brandweer via het noodnummer 112. Denk eraan dat u met een blusdeken ook brandende kleding of een beginnende zetelbrand … in de kiem kan smoren. Een gebruikte of beschadigde blusdeken moet vervangen worden.

Opgelet en ter herinnering: gooi nooit water op brandende olie.

3° Een brandbkusser
Op uw vluchtweg, in uw computer- annex gaming hoek, naast een open haard … kan u een brandblusser plaatsen. Deze dient minimaal 6 liter of 6 kilo te bevatten. Het liefst haalt u 2 x 6 kg/l in huis om zeker te zijn dat uw toestel niet te snel leegloopt. Kies ook hier voor gecertificeerde producten, zorg voor hun onderhoud en leer uzelf hiermee om te gaan.

Als u niet weet hoe een blusdeken of blustoestel te gebruiken, dan kan u beter meteen vluchten, de deuren achter u sluiten en de brandweer via het noodnummer 112 bellen.

Brandpreventieteams kunnen bij u thuis komen (sensibilisatie@firebru.brussels 02 208 81 11)

ENKELE VOORZORGSMAATREGELEN
Sluit niet te veel apparaten aan op een stekkerdoos, laat uw apparaten niet op stand-by staan, en schakel ze uit, laad batterijen (fietsen, mobiele telefoons, steps, …) overdag en in uw bijzijn op, reinig regelmatig de stoffilter van uw wasdroger en de filter van uw dampkap, ververs uw frituurolie regelmatig, vermijd roken in bed, wees voorzichtig met kaarsen in de buurt van gordijnen … en  laat aanstekers of lucifers nooit in de buurt van kinderen liggen. Zorg ervoor dat kinderen weten waar de nooduitgangen zijn en het nummer 112 kennen.

IN GEVAL VAN UITBREKEN VAN EEN BRAND
Een brand kan 1200 °C bereiken in +/- 3 minuten. Zorg ervoor dat u twee evacuatieplannen heeft uitgewerkt, houd uitgangen altijd vrij, sluit ‘s nachts de deuren, leg sleutels in de buurt van deuren en ramen (in geval van afsluitbare venstergrepen), vermijd inademing van rook, en bel het noodnummer 112. Pas bij brandwonden de 20-20-20-regel toe (20 minuten onder water bij 20°C en op 20 cm van de kraan), breng niets op de brandwonde aan, ga eerst naar het ziekenhuis of naar uw arts.

KOOLSTOFMONOXIDEVERGIFTIGING
CO (koolstofmonoxide) is een kleurloos, reukloos, onzichtbaar en dodelijk gas dat ontstaat door onvolledige verbranding in open haarden, gasfornuizen, gasboilers (type Bulex), enzovoort. Plaats altijd een CO-detector in de buurt van deze apparaten. Volg hierbij de instructies van de fabrikant. Kies een CO-detector die is gecertificeerd volgens de CE-normen, controleer elke maand de staat van het toestel en stof het regelmatig af.  Zorg ervoor dat u uw verwarmingstoestellen professioneel laat onderhouden op de momenten die door de fabrikant worden aanbevolen. Laat uw schoorsteen ook jaarlijks door een professioneel bedrijf vegen. Als u aanvullende verwarmingstoestellen gebruikt, geef dan de voorkeur aan toestellen die op elektriciteit werken en zet deze ’s nachts uit.

Als u toch van plan bent om verwarmingstoestellen op gas of petroleum (zoals een ZIBRO-kachel) te gebruiken:

  • Gebruik dit type verwarming slechts maximaal 1 uur onafgebroken.
  • Gebruik het nooit terwijl u slaapt.
  • Zorg ervoor dat de ruimte altijd verlucht wordt wanneer u dit type apparaat gebruikt.
  • Rust uw woning uit met een rookmelder die in het midden van het plafond bevestigd is en een CO-detector in de buurt van het risico-apparaat.
  • Barbecues mogen nooit worden gebruikt als bijverwarming, noch in huis, noch op het balkon.

Hoe herkent u CO-vergiftiging? :

  • U heeft plots hoofdpijn.
  • U voelt zich misselijk.
  • U voelt zich plots moe.
  • U heeft het gevoel dat u gaat flauwvallen.
  • Verlaat in deze gevallen snel de ruimte en bel onmiddellijk 112!

Nuttige links: