Gemeentescholen

De bevolkingsaangroei tussen 1860 en 1880 brengt de gemeente ertoe om nieuwe schoolgebouwen op te trekken. De eerste school wordt rond 1880 in de Wayezstraat 56 opgetrokken. Ze werd ontworpen door Jules-Jacques Van Ysendijck, de architect van het gemeentehuis en van de torenspits van de collegiale Sint-Pieter-en-Guido.

De school aan de Ropsy-Chaudronstraat 7 dateert uit 1888. Ze is van de hand van architect Hansotte en wijst op de technische vernieuwingen in de bouw van grote schoolgebouwen aan het einde van de 19de eeuw: de galerij op de verdieping rond de speelplaats, het metalen dakgebinte en de zijtrappen. Dit gebouw werd herdoopt tot de Curo-Hall, een intercultureel gemeenschapscentrum. (photo 8.1)

Andere Anderlechtse gemeentescholen werden ontworpen door architect S'Jonghers. In 1887 wordt Louis Ernest S'Jonghers (1886-1931) door de gemeente in dienst genomen als tekenaar-architect bij de dienst Openbare Werken van het gemeentebestuur. Als gemeentearchitect wordt hij al snel belast met het ontwerp van alle gemeentescholen. De mooiste bevinden zich in Kuregem: de basisschool in de Odonstraat 22 (Les Tourterelles), de basisschool in de Eloystraat 114 (Carrefour) en het Marius Renardinstituut in de G. Moreaustraat 107. (photo 8.2)