Actualité

affiche

Proud!

Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met de dienst Gelijke Kansen van de gemeente Anderlecht, Rainbow Corporate & Pride, L'Escale du Nord en de Franstalige bibliotheek.

De PROUD! maakt deel uit van de initiatieven van de dienst Gelijke Kansen, in overeenstemming met het gemeentelijke actieplan om discriminatie tegen de LGBTQIA+ gemeenschap te bestrijden.

Programma en inschrijvingen

Illustration

Fietstocht met gids: EU-actie in Anderlecht

Kom te weten hoe de EU dichter bij de inwoners van Anderlecht komt tijdens deze speciale fietstocht.
De tour is voor 15 personen en de fietsen worden naar behoefte ter beschikking gesteld aan de deelnemers (alleen volwassenen). Je mag ook je eigen fiets meenemen.

Reserveren noodzakelijk

Datum en tijd: 01/06 om 13u30
Totale duur van de tour: +/-3h
Trefpunt: Marchantbrug
Informatie & reservering: solidariteinternationale@anderlecht.brussels / 02436 67 01

parc

Wat vind jij van het Scherdemaalpark?

Binnenkort start er een onderzoek naar de herinrichting van het park. Het doel is om de ecologische rol van het park te versterken, regenwater te beheren en het park gebruiksvriendelijker te maken.
 
Op zondag 2 juni is iedereen uitgenodigd om deel te nemen aan een participatieve wandeling om zijn visie op het park te delen. Verzamelen om 10 uur bij de ingang van Scherdemaalpark (aan de kant van het Rombeauxsquare).

Meer info

formation

Vorming om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden

Ben je jeugdwerker of leraar en wil je meer leren over geweld tegen vrouwen om hierover in discussie te kunnen gaan met je publiek?  De gemeente nodigt je uit op dinsdag 28 mei om het pedagogisch hulpmiddel te ontdekken dat ontwikkeld is door de vzw Belgïk MoJaïk.
 
Deze tool is gebaseerd op het streetartparcours dat werd gecreëerd in Anderlecht om aandacht te vestigen op de verschillende vormen van geweld tegen vrouwen en om de hulp die beschikbaar is voor slachtoffers, agressors en getuigen tot gemeengoed te maken.

De vorming vindt plaats op 28 mei van 9u tot 13u bij Espace 16 Arts, Rossinistraat 16.

Om je in te schrijven, stuur een mail naar egalitedeschances@anderlecht.brussels!

Meer info

cc

Volg de Gemeenteraad van donderdag 23 mei

Volg de Gemeenteraad van donderdag 23 mei live via YouTube!

De zitting begint om 19u.

 

visuel

Oproep voor vrijwilligers 2024

De dienst "Sport - Cohesie - Sociale Zaken" lanceert een oproep voor partners om een pool van vrijwilligers of vergoedde vrijwilligers op te zetten die zich het hele jaar door willen inzetten door verschillende projecten te ondersteunen en te begeleiden. Voorbeelden: sport- en solidariteitsevenementen, ondersteuning van ouderschap, jeugdwerk, ouderenbeleid, enz. 
 
Meer info: social@anderlecht.brussels - 0498 58 89 94

Aanvraagformulier

logo

Opschorting van de interpellaties van burgers

Vanaf 7 maart verandert de wet betreffende de interpellaties van burgers vóór de gemeenteraadsverkiezingen. Inwoners zullen 6 maanden vóór de gemeenteraadsverkiezingen, dus vanaf 13 april, de gemeenteraad niet meer kunnen interpelleren. De gemeenteraad van donderdag 28 maart zal daarom de laatste gelegenheid zijn voor inwoners om de gemeenteraad te interpelleren. De interpellaties zullen worden hervat na de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober, met uitzondering van de raadzitting van december, die zal worden aangewend voor de aanstelling van de mandatarissen in de gemeentelijke vergaderingen.

école

Het veiliger maken van de omgeving rond de scholen Scherdemael P14 en Petit Scherdemael M22

In het kader van het veiliger maken van de omgeving rond de scholen Scherdemael P14 en Petit Scherdemael M22 werd besloten om de rijrichting op de Camille Vaneukemlaan te wijzigen en de schoolstraat te herstellen. Na de vergadering van 20 november 2023 werden 2 scenario's geselecteerd. Deze 2 scenario's zullen elk het onderwerp maken van een testfase tussen nu en het einde van het schooljaar. 

Meer info

slic

Statbel organiseert een officiële enquête bij een aantal huishoudens in Anderlecht

Het Belgisch statistiekbureau (Statbel) organiseert een officiële enquête bij een aantal huishoudens in Anderlecht, willekeurig geselecteerd uit het rijksregister. De enquête spitst zich toe op inkomen en levensomstandigheden. De verzamelde gegevens zullen worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, het nationaal hervormingsprogramma en de armoedebarometer. De geselecteerde huishoudens zullen tussen januari en juni 2024 gecontacteerd worden door de enquêteurs van Statbel, en degenen die ervoor kiezen om deel te nemen ontvangen een vergoeding.

espace

Oproep: zoektocht naar artistieke creatieruimtes

De Cultuurdienst en Escale du Nord maken een overzichtskaart van wat er in de gemeente aan infrastructuur voor artistieke creatie bestaat, en daarvoor hebben we jullie nodig!

Ken jij repetitieruimte voor podiumkunstenaars, kunstenaarsateliers voor beeldende artiesten, residentieplekken waar kunstenaars artistiek onderzoek kunnen doen? Alle type creatieplekken zijn welkom: gratis of tegen betaling, voor langere of kortere periode beschikbaar...

Laat het ons weten via cultuur@anderlecht.brussels. De Anderlechtse kunstenaars zullen je dankbaar zijn!

illustration

Bloedende paardenkastanjes

Meerdere paardenkastanjes zullen geveld worden in de Britse-Soldaatlaan om de openbare veiligheid te kunnen garanderen. Deze bomen zijn aangetast door de kastanjebloedingsziekte die veroorzaakt wordt door de bacterie Pseudomonas syringae pv aesculi.  Op de bast van de boom ontstaan roestbruine vochtige plekken, die gaan bloeden met een stroperige vloeistof. De ziekte komt uitsluitend voor bij de paardenkastanjeboom.

De bacterie nestelt zich in de boom in de cellen die voor het transport van voeding zorgen. Zo raken die cellen verstopt, waardoor de sapstroom door de bast vermindert.  De bast begint dan te rotten, en scheurt vervolgens open. Hierdoor kunnen grote takken afbreken en zal de boom op termijn afsterven.  Er bestaat momenteel geen ecologisch verantwoorde behandeling om deze bacterie te bestrijden.

Elke velling zal gecompenseerd worden door een nieuwe boom. Er wordt volop ingezet om het monumentale karakter en de biodiversiteit van de Britse-Soldaatlaan te behouden.

Meer info

AFFICHE

Netheid: hoe meld ik een probleem?

Bouwafval, vuilnisbakken die uitpuilen of een achtergelaten koelkast? Help ons de uitdaging aan te gaan en meld netheidsproblemen via:

  • Internet:
  • Mail: reinheid@anderlecht.brussels
  • Tel (gratis): 0800 9 1070 (van maandag tot vrijdag van 8u tot 16u)