Het werd een nogal bijzondere ceremonie op vrijdagmiddag. Fabrice Cumps werd door ministerpresident Rudi Vervoort beëdigd als burgemeester van Anderlecht en dit voor een zeer beperkt publiek en met "social distancing".
Hij volgt Eric Tomas op, die tijdens de gemeenteraad van januari zijn ontslag aankondigde. De aanstellingsprocedure liep echter veel vertraging op door de gezondheidscrisis.
Wie is Fabrice Cumps ?
Fabrice Cumps wordt nu officieel de 17e burgemeester van Anderlecht sinds België onafhankelijk werd. Hij heeft een licentiaatsdiploma economische wetenschappen, met een specialisatie in de publieke economie. Hij werkte zijn hele carrière in openbare diensten, voornamelijk als gewestelijk ambtenaar en in verschillende kabinetten van ministers. Verder oefende hij belangrijke functies uit in verschillende paragewestelijke instellingen, zoals de Haven van Brussel, Télé Bruxelles en recenter de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij. Sinds 2000 is hij gemeenteraadslid in Anderlecht en in 2006 werd hij er schepen, met voornamelijk de bevoegdheden Onderwijs en Financiën.
Fabrice Cumps wil in de eerste plaats Eric Tomas bedanken voor zijn niet aflatende inzet voor de Anderlechtenaren. Al zijn ervaring die hij opdeed op alle niveaus, werden aan hen ten dienste gesteld.
Fulltime burgemeester
Hij richt zich resoluut op de toekomst en wil de teamdynamiek verderzetten binnen de progressieve meerderheid in Anderlecht. Het doel is om - met het volste vertrouwen in de toekomst van de gemeente - samen te werken om de banden aan te halen en zo de gezelligheid tussen alle inwoners van Anderlecht te bevorderen. Fabrice Cumps al zijn tijd aan zijn taak als burgemeester besteden om een volledige toewijding te garanderen.
Nabijheid en decentralisatie
De uitdagingen op het vlak van netheid, veiligheid en kwaliteit van de openbare ruimte staan centraal voor de meerderheid van de gemeente en dit onder leiding van de nieuwe burgemeester. In dit kader wil Fabrice Cumps de acties van de gemeente heroriënteren door in te zetten op nabijheid en decentralisatie. Dit moet voornamelijk via een systeem van wijksteunpunten gebeuren die de contacten tussen de administraties (gemeentelijk, sociaal, politie, ...) en de burgers zullen vergemakkelijken.
Anderlecht is een bijzonder grote gemeente, met heel verschillende wijken. Elk heeft zijn eigen charmes en troeven... maar ook zijn eigen uitdagingen.
Fabrice Cumps wou hierover het volgende kwijt: "de kracht van Anderlecht ligt in de dynamiek van zijn inwoners en hun vermogen om samen een gemeenschappelijk, solidair en milieuvriendelijk stadsproject op te bouwen... en vooral een project dat op de toekomst is gericht!".