Behoud van Neerpede

Neerpede_Etant.jpg

Neerpede is het laatste grote landelijke gebied in het Brussels gewest. Samen met naburige natuurgebieden zoals Vogelenzang, bevat het een enorme rijkdom aan biodiversiteit en landschappen. Helaas wordt dit natuurlijk erfgoed steeds meer bedreigd door de oprukkende stad. Toch heeft dit gebied heel wat potentieel voor de plaatselijke milieubewuste landbouw. Daarom heeft de gemeente Anderlecht verschillende acties uitgewerkt opdat de huidige en toekomstige generaties van dit prachtige gebied zouden kunnen blijven genieten. De gemeente werkt hiervoor samen met de vzw Groen en Blauw Huis, die in 2012 werd opgericht om de landelijke roeping van Neerpede te beschermen.

Het Groen en Blauw Huis

Het Groen en Blauw Huis organiseert heel wat activiteiten om Neerpede aan de hand van biodiversiteit en duurzame voeding te ontdekken. Het huis bevindt zich in Neerpede, in een gerenoveerde hoeve in de Ketelstraat 1A. De tuin en de keuken maken deel uit van de animatie-instrumenten.
De activiteiten richten zich tot alle doelgroepen: jongeren, gezinnen, leerkrachten, bedrijven, enz.
Interesse ? Abonneer u op onze nieuwsbrief via de website. Voor groepen raden wij u aan animatie-aanvragen ten minste een maand op voorhand in te dienen.
Contact en info 

Het Maaiveld, een pilootproject voor agro-ecologische productie

Het Groen en Blauw Huis is de uitdaging aangegaan om op een kleine oppervlakte aan landbouwproductie te doen en hierbij gebruik te maken van de rijkdommen van de biodiversiteit; een professionele groenteteler werkt hier samen met een vrijwilligerscollectief om fruit, groenten en wilde planten voor lokale consumptie te telen.
Als u mee in dit avontuur wil stappen, kunt u meedoen met de vrijwilligers of met de "eters", die hun mand bij het Maaiveld bestellen.
Meer info ? Abonneer u op de nieuwsbrief van het Maaiveld via de website van het Groen en Blauw Huis 

BoerenBruxselPaysans: eet Brussels!

De gemeente Anderlecht werkt samen met 5 partners, waaronder het Groen en Blauw Huis, om in Neerpede en Vogelenzang duurzame landbouw te ontwikkelen en hierbij voor lokale consumptie, korte circuits en de transformatie van lokale producten te kiezen. Het project, dat de naam "BoerenBruxselPaysans" meekreeg, geniet de financiële steun van de Europese Unie en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).
Meer info 
In het kader van deze dynamiek, heeft de gemeente sinds de lente van 2016 verschillende hectare ter beschikking gesteld zodat jonge groentetelers in de landbouwtestruimte nieuwe groentesoorten kunnen ontwikkelen. Deze groenten kunnen ter plaatse of via groepsaankopen aangekocht worden.
Meer info (website enkel in het Frans)

Wandelen in Neerpede

Net zoals het Zoniënwoud, is Neerpede een van de grote groene longen in het Brusselse. De zone wordt doorkruist door de groene wandeling en telt heel wat paden en landbouwwegen waar het tussen de velden, bossen en vijvers aangenaam wandelen is. De gemeente heeft 7 wandelingen en 3 fietsroutes bewegwijzerd, die de nabijheid van de stad snel doen vergeten. Vanaf het natuurgebied Vogelenzang tot aan de Luizenmolen kunt u in de voetsporen van de schilder Breugel treden en terugreizen in de tijd.

Neerpede_Balisage sentier.jpg

Download de plannen en kaarten: