Schoolstraten

Luchtkwaliteit, veiligheid en vriendelijkheid

Na een eerste reeks van schoolstraten die in 2019-2020 werd ingevoerd, heeft de gemeente Anderlecht besloten om er in 2021 nog vier te testen.

Het doel: een aangenamere, veiligere en gezondere omgeving creëren rond scholen, aan het begin en het einde van de schooluren.

Wat is een schoolstraat?

Een schoolstraat is een straat waar de ingang van een school is gelegen en die aan het begin en het einde van de schooldag voor het verkeer is afgesloten. Tijdens deze periode is de straat alleen te voet of met de fiets toegankelijk. De bewoners van de straat mogen de straat echter met een lage snelheid verlaten.

Het doel: een aangenamere, veiligere en gezondere omgeving creëren rond scholen, aan het begin en het einde van de schooluren.

De schoolstraten die momenteel in gebruik zijn

  • Georges Moreaustraat (tussen de Veeartsenstraat en de Eloystraat)→ Definitieve opstelling
    Uurregeling: van 8u20 tot 8u50 en van 15u tot 15u30 en op woensdag van 11u50 tot 12h20
  • Auguste Bourgeoislaan → Definitieve opstelling
    Uurregeling: van 8.15 u tot 8.45 u en van 14.50 u tot 15.50 u, en op woensdag van 11.50 u tot 12.50 u
  • Vogelenzangstraat → tijdelijke schoolstraat tijdens de werken aan de steinerschool
    Uurregeling: van 8u15 tot 8u50 en van 15u tot 15u35, en op woensdag van 12u tot 12u35

    
De schoolstraten in de testfase worden geëvalueerd (waarbij buurtbewoners, ouders en schoolpersoneel betrokken zijn). Na deze evaluatie zal worden beslist of de schoolstraat al dan niet permanent wordt gemaakt.

Bent u een ouder, een buur of een leerling die graag zou deelnemen aan de dynamiek van een schoolstraat?

Aarzel niet om te solliciteren via mobiliteit@anderlecht.brussels (02/436.66.52).
Een studenten- of PWA-contract is mogelijk. Vrijwilligers krijgen een vergoeding.

U bent bewoner van een schoolstraat en moet (absoluut) met de auto de straat in bij sluitingstijd

U kunt een uitzondering aanvragen om de straat in te mogen. Geef echter wel aan waarom dat nodig is. De Mobiliteitsdienst zal uw aanvraag zorgvuldig bestuderen en u vervolgens een antwoord sturen. U kunt het verzoek doen:

  • per e-mail, naar mobilite@anderlecht.brussels (met vermelding van uw naam en adres, en een     kopie van uw identiteitskaart en uw inschrijvingsbewijs)
  • via het online loket irisbox.irisnet.be (inloggen als burger, dan rechtsboven op de tab "keuze van     bestuur" klikken, vervolgens op de gemeente Anderlecht, dan naar beneden scrollen naar "Uitzondering voor toegang tot een schoolstraat")

Indien de uitzondering wordt toegestaan, kan dit gebeuren in de vorm van een eenvoudig antwoord per e-mail (indien u het verzoek via de online irisbox hebt ingediend) of in de vorm van een specifiek document (indien u een e-mail hebt gestuurd naar het adres mobilite@anderlecht.brussels). In beide gevallen, of het nu gaat om de antwoord-e-mail of het specifieke document, moet u het afdrukken en zichtbaar op de voorruit van het voertuig aanbrengen.