Erasmushuis & Begijnhofmusea 

Het Erasmushuis, het begijnhof en de collegiale Sint-Pieter-en Sint-Guidokerk vormen een uitzonderlijk historisch geheel in het centrum van de gemeente Anderlecht. Het Erasmushuis is een van de oudste gotische huizen van Brussel. Erasmus, de « Prins der Humanisten », verbleef er van mei tot oktober 1521. In de verschillende vertrekken kun je schilderijen en prenten van de meesters uit de 15de tot de 17de eeuw ontdekken, zoals: Albrecht Dürer, Hugo Van der Goes, Cornelis Metsys … alsook portretten van Erasmus naar het voorbeeld van Hans Holbein en Quentin Metsys. De beeldhouwwerken uit de 16de eeuw getuigen van het vakmanschap van de kunstenaars uit de Rijnvallei en de Zuidelijke Nederlanden. Een rijke collectie boeken uit de 16de eeuw vertegenwoordigt het gedachtegoed van deze bijzondere geest, die een grote stempel heeft gedrukt op de Europese beschaving.

Achter het huis bevindt zich een Tuin met geneeskrachtige planten geïnspireerd door de middeleeuwse ommuurde tuin, ontworpen door landschapsarchitect René Pechère. Hier worden zo’n honderd geneeskrachtige  planten gekweekt die als zodanig bekend stonden bij de geneesheren uit de 16de eeuw. Daarachter bevindt zich een Filosofische Tuin met werken van hedendaagse kunstenaars, onder wie Marie-Jo Lafontaine en Bob Verschueren.
Het Begijnhof van Anderlecht is het kleinste begijnhof van België. Gesticht in 1252 bestaat het tegenwoordig uit twee vleugels rondom een ommuurde tuin met waterput. Hier vonden de begijnen onderdak tot aan de Franse Revolutie, waarna het diende als hospies en verblijf voor armlastige vrouwen tot het in 1928 zijn deuren sloot.  Na een grondige restauratie staat het begijnhof voortaan weer open voor bezoekers iedere eerste zondag van de maand. Momenteel wordt een nieuw museologisch project uitgewerkt dat tegen de herfst 2024 voltooid zou moeten zijn.

Daarnaast organiseren musea lezingen, concerten, tentoonstellingen met historische en literaire thema’s en hedendaagse tentoonstellingen, pedagogische activiteiten voor scholen en rondleidingen.

Adress Erasmushuis :
de Formanoirstraat, 31
1070 Anderlecht

Adress Begijnhofmusea :
Kapelaansstraat, 8
1070 Anderlecht

Toutes les infos sur www.erasmushouse.museum

Facebook
Instagram
Linkedin