Dierenwelzijn

Ik wil klacht indienen tegen iemand die dier(en) mishandelt en verwaarloosd

De gemeentelijke dierenartsen (02 522 65 41 - hygiene@anderlecht.brussels) kunnen ter plaatse de toestand evalueren en contact opnemen met de bevoegde autoriteiten. Anonieme klachten komen niet in aanmerking.

Je kan ook dit klachtenformulier invullen.

Is er toezicht als er levende dieren zijn tijdens evenementen of feesten?

De gemeentelijke dierenartsen (02 522 65 41 - hygiene@anderlecht.brussels) kunnen de documenten van de tentoongestelde dieren en zij kijken na of het welzijn van de dieren wordt gerespecteerd.

Dierenartsencheques

Heb je een dier en ben je begunstigde van een verhoogde tussenkomst in het kader van de ziekteverzekering, dan kan je een dierenartsencheque vragen die recht geeft op een korting van 20 euro.

Sterilisatiepremie

Vul dit formulier in en ontvang van de gemeente een tussenkomst tot 60 euro om je kat te laten steriliseren bij een dierenarts.

Voederen van zwerfkatten

Wil je zwerfkatten voederen, dan moet je de toestemming vragen aan de dienst Hygiëne, die de situatie zal onderzoeken. Als je aan de voorwaarden voldoet, krijg je een badge en mag je de zwerfkatten voederen.

Er lopen gevaarlijke exotische dieren vrij rond in mijn nabije omgeving

Je contacteert de DBDMH (Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp). Zij hebben het nodige materiaal om deze dieren te vangen.

Ik heb een verloren hond of kat gevonden

Je contacteert de politie of brengt het dier naar een asiel, zoals Veeweyde (website enkel in het Frans) en Help Animals.

Wat moet ik doen als ik een gewond dier vind?

Je vind heel wat tips op de website van het Koninklijk Belgisch Verbond voor de Bescherming van de Vogels (website enkel in het Frans). Contacteer gerust hun centrum dat zich in Anderlecht bevindt via 02 521 28 50.