Adopteer een boomspiegel voor jouw deur!

Wil je je straat netter, groener en fleuriger maken? Wil je de openbare ruimte verfraaien en tegelijkertijd de biodiversiteit in Anderlecht helpen? Nu kan iedereen in Anderlecht de innerlijke tuinman in zich loslaten en een boomspiegel adopteren om er bloemen en planten in te plaatsen en te onderhouden.

De dienst Onderhoud van de Openbare Ruimte biedt bewoners nu de kans om een boomspiegel te adopteren en zo mee te werken aan de gezelligheid van hun buurt. Sommigen ziin er al mee begonnen, met name in de Scherdemaalwijk en rond de Albert I-Square. Hier sieren mooie planten de boomspiegels voor een aantal huizen. Vanaf nu kan dit officieel, het is bovendien ook gratis en wordt aangemoedigd door de gemeente.

Door een boomspiegel te adopteren worden burgers networkers: ze werken samen voor mooiere en nettere straten, ze komen in contact met hun buren, leren bij van elkaar en beschermen de biodiversiteit en de natuur door vlinders, bijen en andere bestuivers een plaats te geven in hun straat.

De gemeente kan de networkers helpen tijdens de inrichting van de boomspiegel en zeggen wat je wel en zeker niet moet doen. Je ondertekent een handvest waarin de regels worden uitgelegd en je kan bijvoorbeeld 20€ vragen voor een kleine houten omheining om je planten te beschermen. Om duidelijk te maken dat je een boomspiegel hebt geadopteerd, zullen de gemeentediensten een bordje plaatsen dat bestaat uit materiaal van computers die door een Anderlechtse ambachtsman werden gerecycleerd. Verder biedt de gemeente een lijst van lokale bloemen en drachtplanten die je gemakkelijk kan onderhouden. Een geweldige kans dus om te leren tuinieren en zowel de biodiversiteit als de natuur te beschermen!!

Geïnteresseerd? De eenvoudigste manier is het invullen van het formulier om een boomspiegel te adopteren. Je vindt het formulier online terug via IRISbox of via deze formulier

Heb je geen toegang tot IRISbox? Vraag dan het registratieformulier en de gratis brochure met informatie over de regels en de soorten planten die de voorkeur genieten, aan via:

Dienst Onderhoud van de Openbare Ruimten
0800 9 1070
proprete@anderlecht.brussels